Dieta po zabiegu operacyjnym

Drukuj stronę Drukuj stronę

Dieta po przebytym zabiegu chirurgicznym powinna być przede wszystkim lekkostrawna. Jeżeli zostanie odpowiednio skomponowana, wspomaga proces rekonwalescencji i odzyskiwanie sił.
Ogólne zalecenia diety lekkostrawnej:

  • najlepiej spożywać 5 posiłków dziennie w niewielkich porcjach zamiast 2-3 dużych porcji
  • zalecane jest gotowanie, gotowanie na parze i pieczenie w folii; nie jest wskazane spożywanie posiłków pieczonych tradycyjnie oraz smażonych,
  • potrawy nie powinny być ani zbyt gorące, ani zbyt zimne,
  • nie należy spożywać posiłków później niż 2 godziny przed snem,
  • kasze należy gotować na sypko.
    Produkty zalecane w diecie lekkostrawnej:
  • jasne pieczywo, biszkopty, suchary
  • kasza manna, ryż, makarony
  • chude mięso: wołowe, cielęce, drobiowe
  • chude ryby, np. dorsz, sandacz
  • chude wędliny, np. szynka, polędwica
  • masło, olej rzepakowy
  • młode warzywa (poza kapustą i warzywami strączkowymi)
  • obrane, dojrzałe owoce (bez pestek)
  • miód
  • przyprawy, tj.: koper, pietruszka, kminek, cynamon

    Produkty niezalecane w diecie lekkostrawnej:
  • ostre przyprawy
  • grzyby
  • marynaty
  • warzywa strączkowe, kapusta
  • pieczywo żytnie, na zakwasie
  • produkty wędzone
  • sery żółte, pleśniowe
  • twarde margaryny, tłuszcze zwierzęce
  • pasztety
  • słodycze, zwłaszcza ciasta z kremem
  • kawa, alkohol, napoje gazowane

    W diecie pacjenta w czasie rekonwalescencji powinny znaleźć się produkty bogate w cynk i witaminę C, gdyż składniki te przyspieszają gojenie się ran. W diecie pacjenta po operacji powinno znaleźć się także żelazo, aby utrzymać odpowiedni poziom hemoglobiny we krwi.