Dieta po przebytym zabiegu chirurgicznym powinna być przede wszystkim lekkostrawna. Jeżeli zostanie odpowiednio skomponowana, wspomaga proces rekonwalescencji i odzyskiwanie sił.
Ogólne zalecenia diety lekkostrawnej:
- najlepiej spożywać 5 posiłków dziennie w niewielkich porcjach zamiast 2-3 dużych porcji
- zalecane jest gotowanie, gotowanie na parze i pieczenie w folii; nie jest wskazane spożywanie posiłków pieczonych tradycyjnie oraz smażonych,
- potrawy nie powinny być ani zbyt gorące, ani zbyt zimne,
- nie należy spożywać posiłków później niż 2 godziny przed snem,
- kasze należy gotować na sypko.
Produkty zalecane w diecie lekkostrawnej: - jasne pieczywo, biszkopty, suchary
- kasza manna, ryż, makarony
- chude mięso: wołowe, cielęce, drobiowe
- chude ryby, np. dorsz, sandacz
- chude wędliny, np. szynka, polędwica
- masło, olej rzepakowy
- młode warzywa (poza kapustą i warzywami strączkowymi)
- obrane, dojrzałe owoce (bez pestek)
- miód
- przyprawy, tj.: koper, pietruszka, kminek, cynamon
Produkty niezalecane w diecie lekkostrawnej: - ostre przyprawy
- grzyby
- marynaty
- warzywa strączkowe, kapusta
- pieczywo żytnie, na zakwasie
- produkty wędzone
- sery żółte, pleśniowe
- twarde margaryny, tłuszcze zwierzęce
- pasztety
- słodycze, zwłaszcza ciasta z kremem
- kawa, alkohol, napoje gazowane
W diecie pacjenta w czasie rekonwalescencji powinny znaleźć się produkty bogate w cynk i witaminę C, gdyż składniki te przyspieszają gojenie się ran. W diecie pacjenta po operacji powinno znaleźć się także żelazo, aby utrzymać odpowiedni poziom hemoglobiny we krwi.